Klamidya enfeksiyonu nedir? Kimlerde görülür? Tedavisi nedir?
Klamidya hastalığı Chlamydia trachomatis (klamidya trikomatis) adlı bakteriden kaynaklanan enfeksiyonel bir hastalıktır.
Cinsel organlarda ciddi enfeksiyonlara yol açabilen klamidya, 25 yaşın altındaki kadın ve erkeklerde en sık görülen cinsel hastalıklardan biridir.
Klamidya en sık görülen cinsel yolla bulaşan bakteriyel hasatlıklardandır. Ortalama 2.8 milyon insan her yıl klamidya tedavisi için hastanelere başvurmaktadır. Ancak veriler gerçek hasta sayısını yansıtmamaktadır. Bunun neden klamidya’nın çoğu insanda sempton göstermemesidir. Klamidya genç bireyler arasında daha sık görülür. Hastalığın %60’ı 25 yaş altı gençlerde görülmektedir.
Peki klamidya insanlara nasıl bulaşır?
Klamidya cinsel ilişki yolu ile bulaşmaktadır. Ayrıca anal ve vajinal klamidyanın bulunduğu hamile kadınların çocuklarına doğum sırasında enfeksiyon bulaşabilmektedir. Doğum sonrası bebeklerde göz ve akciğer enfeksiyonlarına sebebiyet vermektedir.
Belirtileri nedir?
Genelde belirti vermemesine rağmen bazı kadınlarda
hafif sarımsı akıntı,
idrar yaparken yanma,
sık idrara çıkma,
vajinal bölgede yanma ve kaşıntı, kızarıklık,
şişlik,
dış genital organlarda yaralar,
ilişki esnasında ağrı ve anormal kanama gibi kalmidya enfeksiyonuna özgü olmayan nonspesifik tabir edilen belirtiler olur.
Erkeklerde ise en sık bulgu penisten olan akıntı ve idrar yaparken olan yanmadır.
Klamidyanın genelde çoğu insanda semptom göstermediğinden bahsetmiştik. Klamidya enfeksiyonu olan bireyle cinsel ilişki sonrası yeni bireyin enfekte olma süresi kesin olmamakla beraber şikyatlerin çıkması birkaç hafta sürebilir. Klamidyaya sahip hasta bireyler için erkeklerin yalnız %10’unda kadınların ise %30’unda şikayetler vardır.
Bakteri kadınlarda genelde ilk olarak servisite (rağım ağzı) yerleşir ve burada akıntı, vajinal kanama gibi bazı rahatsızlıklara sebebiyet verir. Bazen üretrite (idrar kanalı) yerleşerek idrar sırasında yanma hisse ve sık sık idrara çıkamaya sebebiyet verir. Rahim ağzından başlayan enfeksiyonlar bazen üreme kanalı ve rahime ilerleyebilmektedir.
Tedavisi
- Klamidya enfeksiyonlarına antibiyotik tedavileri uygulanır.
- Enfeksiyon gözlemlenen kişiler cinsel ilişkiden tedavi sürecinde uzak kalmalıdır. (enfeksiyonu partnerine bulaştırmamak için
- Antibiyotik sadece bakteri popülasyonu üzerinde etkilidir, vücutta yaratabileceği tahribat üzerinde yeniliyici bir etki yaratmaz
- Partner olarak tedavinin sağlıklı bir süreç içerisinde sürdürülmemesi halinde tekrarlama sıklıkla gözlemlenmektedir.
- Tedaviden 3 ay sonraki süreçte tekrardan mutlaka partnerler beraber şekilde doktoruna başvurmalıdır
- Doğum sırasında annenin enfeksiyona sahip olması durumunda bebeklerde görülebilecek göz ve akciğer enfeksiyonlarına yönelik uygun antibiyotikler kullanılmadır.
Unutmayalım ki sağlık bu hayatta en önemli konudur. Her türlü durum için en doğru bilgiyi ve tedaviyi doktorunuz verecektir. Üzerimize düşen her konuda bilinçlenmek ve daha ciddi sorunlara yol açmaması için doktora başvurmaktan çekinmemektir.
Sağlıkla kalın❤️