Genital (vajinal) koku neden olur, çözümü nedir?
Vajinal koku kadınların çok büyük bir kısmının hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı can sıkıcı durumlardan biridir. Genital bölgede koku oluşumu oldukça yaygın bir durumdur. Yapısı gereği vajina hava alması gereken aksi halde kolayca nem oluşumunun gözlemlendiği bir organdır. Yanlış yapılmış iç çamaşırı tercihi koku oluşumuna adeta davetiye çıkarır. Sentetik ve kimyasalların kullanıldığı kumaşlardan üretilmiş olan, dar iç çamaşırları genital bölgenin hava almasını önler, ıslaklık oluşur ve böylece mikropların üremesi için uygun ortam sağlanmış olur. Bu nedenle doğal pamuktan üretilmiş antibakteriyel iç çamaşırları kullanmak yapılması gerekenlerin başında gelir. Elbette ki tek neden dış etmen iç çamaşırı değildir. Bağışıklık sistemi, beslenme, cinsel hayat, yanlış yapılan hijyen uygulamaları gibi bir çok etmen vajinal koku oluşmasına neden olur.

Hadi gelin beraber bu konuyu irdeleyelim ve neler yapmamız gerektiğini öğrenelim.
Vajina kokusunun ana kaynağı vajinal akıntıdır. Vajina mukozası ve bezlerinden salgılanan sıvıya vajina akıntısı denir. Belli bir miktarda kokusuz vajina akıntısı fizyolojik olarak normaldir. Vajina kokusuna neden olmaz. Bununla birlikte çeşitli hastalıklarda vajinal akıntının miktar, renk ve kokusu değişerek farklılık gösterir. Fizyolojik vajinal akıntı şeffaf ve az miktardadır. Anormal durumlarda rengi sarı, yeşil, beyaz, kıvamı yoğun, kokusu ise kötü olabilir.
Çok hafif bir terleme, yürüyüş ve spor yapma, sentetik iç çamaşırı kullanma vajina kokusu yapabilir. Bu yüzden vajina kokusunu önlemek için genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. Dar ve sentetik giysilerden kaçınılmalıdır. Genital bölgeyi temiz tutmak için aşırı yıkamakta enfeksiyonlara neden olabilir. Bu haller dışında özellikle bakteri ve mantar kaynaklı enfeksiyonlar, kötü kokulu vajinal akıntıya neden olur. Vajinal enfeksiyonlar ve beraberinde kötü kokulu akıntılar kadınların en çok karşılaştığı ve özel hayatlarını etkileyen can sıkıcı durumların başında gelir. Adet döngüsü ile ilişkili olmayan, miktarı artmış, beyaz vajinal akıntının en önemli nedeni mantar enfeksiyonlarıdır.
Mantar enfeksiyonu riski şu gibi durumlarda artar.
- Genital bölgenin nemli kalması
- Antibiyotik kullanımı sonrası
- Şeker hastalığı durumlarında
- Doğum kontrol haplarının düzensiz kullanımı
- Gebelik ve doğum sonrası
- Vajina iç yüzeyine yapılacak her hangi bir kimyasal müdehale (temizlik vs.)
- Stes
Vajinal koku ve beraberinde gözüken bazı belirtiler
Vajinal akıntı ve kokusunun karakteri, vajinitin ayırıcı tanısında önemli ipuçları sunar. Bununla birlikte eşlik eden çeşitli semptomlar etkeni saptamada yol gösterir;
Bakteriyel vajinitte balık kokusu, trikomonas enfeksiyonunda, kanama, sık idrara çıkma, yanma, cinsel ilişkide ağrı, kötü kokulu köpüklü vajinal akıntı, mantar enfeksiyonlarında ise yoğun bir kaşıntı olur.
Genital bölge girişinde bir şişlik, ağrı ve beraberinde kötü koku varsa Bartholin apsesi olabilir. Bartholin apsesi benzin enfeksiyonundan kaynaklanır. Oldukça kötü kokulu bir vajinal şişliğe neden olur.
Vajina içine doğru büyümüş olan polip ve miyomlarda enfeksiyon yaratarak kötü kokuya neden olabilir.
Vajina kokusunun bir diğer önemli nedeni de yabancı cisimlerdir. Vajinada unutulmuş, ilerletilmiş bir yabancı cisim ve tamponlar zamanla enfekte olarak kötü kokuya neden olur. İlişki sırasında vajina içinde kalmış bir prezervatif ya da prezervatif parçası da kötü koku nedeni olabilir.
Rahim ağzı yarası ve kanseri durumlarında da kötü koku olabilir. Koku ile birlikte ara ara olan kanama ve akıntılar, ilişki sonrası kanamalar varsa mutlaka rahim ağzı kanseri açısından da değerlendirme yapılmalıdır.
Bazı bağırsak enfeksiyonları vajinaya fistülize olup açılarak enfeksiyon ve kötü kokuya neden olabilir. Özellikle rektum ve vajina arasındaki bağlantılarda bu sık görülür.

PEKİ NEDİR BUNUN ÇÖZÜMÜ?
Genital bölge bakımı ve temizliği enfeksiyonlardan korunmada en önemli kuraldır. Genital bögenin banyo ve tuvalet sonrası nemli bırakılmaması mantar başta olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara karşı korur. Vajinal duş normal florayı bozarak enfeksiyonlara yatkınlık oluşturur. Bu yüzden mümkün olduğunca vajinal duş, krem, parfüm ve solüsyonların kullanımından kaçınılmalıdır.
Banyo havlularının ortak kullanımından kaçınmak, prezervatif kullanımı, ortak banyo ve tuvalet kullanımını sınırlandırmak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak, vajinal floradaki faydalı bakterilerin azalmasını önleyerek enfeksiyonlara karşı korur.
Sık sık üstünde durduğumuz konuların başında olan doğru iç çamaşırı tercihi bu konunun en uzun soluklu ve isabetli çözümlerinin başında gelir. Hava alabilen, nem tutmayan mümkünse pamuk ve antibakteriyel iç çamaşırları kullanmak riski minimuma indirecektir.